Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w sosie z białego wina, czosnku i papryczki chilli.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 20 sztuk
czosnek 5 ząbków
wino białe wytrawne 1 kieliszek
oliwa 5 łyżek
szałwia świeżą kilka listków
bagietka 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w sosie z białego wina, czosnku i papryczki chilli.

Krewetki mrożone przelać wrzątkiem i odsączyć ręcznikiem papierowym, a krewetki świeże obrać z pancerzyków. Następnie mocno oprószyć solą morską. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni - całe dno patelni ma być zakryte oliwą. Dodać do tego 2-3 szczypty papryki (w zależności od smaku), a następnie w tej oliwie smażyć krewetki obracając je. Gdy krewetki nabiorą różowego koloru dodać kieliszek wina i przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz kilka liści szałwii. Dusić całość jeszcze około minuty. Serwować we wcześniej podgrzanych miseczkach z bagietką. Podawać z dobrze schłodzonym białym winem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 24.11.2012 19:30
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak