Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kretowisko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto- WYMIAR FORMY :24cm/28cm

margaryna 250 gram
woda 0,5 szklanki
kakao 4 łyżki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek ruowy 5 kropli
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki (ubić)

Wypełnienie

śmietana 30% 0,5 litra
banan 5 sztuk
czekolada gorzka 4 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Porada

Ciasto nie wyrasta wysokie i o to chodzi. Ma być niskie i takie mokre. Jeśli wyjdzie lekki zakalec nie ma się co martwić, bo przynajmniej kruszonka będzie na wierzchu bardziej wilgotna.

Przepis i sposób przygotowania na: Kretowisko

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy w garnku.
Krok 1 - Kretowisko foto
2
Do margaryny dodaj cukier, kakao, olejek rumowy (kilka kropli), wodę, cukier waniliowy i wymieszaj do rozpuszczenia składników.
Krok 2 - Kretowisko foto
3
Dodaj mąkę z proszkiem i żółtka. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Krok 3 - Kretowisko foto
4
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj ją do masy czekoladowej lub masę do białek i wymieszaj.
Krok 4 - Kretowisko foto
5
Formę wyłóż papierem i wylej ciasto.
Krok 5 - Kretowisko foto
6
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczone.
Krok 6 - Kretowisko foto
7
Ciasto studzimy.
Krok 7 - Kretowisko foto
8
Po wystudzeniu ciasto ścinamy z góry około 1 cm.
Krok 8 - Kretowisko foto
9
Następnie lekko łyżką wyskrob ciasto ze środka tak aby mieć małe wgłębienie, aby nam masa nie wypłynęła jak wlejemy kremówkę.
Krok 9 - Kretowisko foto
10
Na spód wykładamy dżem z czarnej porzeczki.
Krok 10 - Kretowisko foto
11
Żelatynę zalej w kubku 3 łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę ,ale nie na sztywno, dodaj cukier puder i zetrzyj na tarce o dużych oczkach zimną gorzką czekoladę. Teraz podgrzej żelatynę i dodaj do niej łyżkę śmietany aby się dobrze nam połączyła w kremówce i wylej do reszty śmietany. Szybko wszystko wymieszaj.
Krok 11 - Kretowisko foto
12
Banany obieramy ze skórki, ścinamy końcówki z obu stron banana.
Krok 12 - Kretowisko foto
13
Wylej połowę kremówki na ciasto z dżemem. Ułóż po całym bananie przez całą długość blachy zostawiając pół cm szparki aby wlać kremówkę.
Krok 13 - Kretowisko foto
14
Wylej resztę kremówki na banany zakrywając je całkowicie.
Krok 14 - Kretowisko foto
15
Teraz z naszego ciasta które nam pozostało robimy kruszonkę i kruszyny na górę ciasta tak aby zakryć całkowicie naszą kremówkę.
Krok 15 - Kretowisko foto
16
Nasze ciasto ma wyglądać jak pokruszona ziemia z kretowiska.
Krok 16 - Kretowisko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2014 08:36
Aniu dziękuję :) To ciasto warte jest zrobienia.
JulkaTomeczek 05.09.2014 10:37
Piękne ciasto, pychotka
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 14:17
Takie ciasto czekoladowe z bananami uwielbia moja Urszulka. Ciasto jest w stylu Kopca Kreta w prostokątnej formie ponieważ lepiej się je kroi i zjada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak