Przepis i sposób przygotowania na: Kresowy gryczany kisiel
Kaszę gryczaną, najlepiej taką z młyna wsypać do miski, dodać skórkę z chleba razowego i zalać letnią wodą w takiej ilości by przykryła kaszę i była mniej więcej 3 cm ponad kaszą.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Następnie, gdy kasza napęcznieje przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa, a otrzymaną masę przecedzamy przez sito, pomagając sobie drewnianym wałkiem. Sito przelewamy niewielką ilością przegotowanej wody.
Tak uzyskane gryczane mleczko przelewamy do garnka, stawiamy na gazie i ciągle mieszając gotujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. W tym czasie dodajemy też szczyptę soli. Tak ugotowany kisiel rozlewamy do miseczek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Przed podaniem, czyli przed wieczerzą Wigilijną obieramy cebulę, drobno ją kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Kisiel polewamy olejem z cebulką.