Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prawdziwa mięsna uczta: kresowy boczek nadziewany mielonym mięsem z łopatki wieprzowej, a także cebulą, rodzynkami i żurawiną. Pyszny podany z suszonymi jabłkami.

Dodatkowo, przyprawienie go sosem tabasco nadaje mu nieco ognistego charakteru.

Składniki:

boczek 1,5 kg
mięso mielone wieprzowe 30 dag
tabasco kilka kropli
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cebula 1 sztuki
jabłka suszone garść
żurawina suszona 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięs Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

Kresowy boczek to:

  • regionalne danie ze wschodniej Polski
  • przepis dla mięsożerców
  • smakuje na zimno i na ciepło
  • apetyczny, nieco ognisty farsz
  • suszone jabłka dla ciekawszego smaku
  • oryginalny pomysł na pyszny obiad

 

Dla wydobycia najlepszego aromatu i smaku mięsa użyj nowej Przyprawy do Mięs Prymat, zawierającej kompozycję suszonych warzyw, ziół oraz przypraw.

 

Kroki postępowania

1

Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą pieprzem oraz przyprawą do mięsa Prymat.

Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,

Krok 1 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
2

Rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku, pozostawić wolne brzegi. Posypać suszonymi jabłkami.

Krok 2 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
3

Zawinąć w rulon, związać sznurkiem bawełnianym.

Krok 3 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
4

Posypać po wierzchu resztą przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 1,5 - 2 godzin. W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.

Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę.

Krok 4 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem można podawać na zimno lub ciepło, udekorowany natką świeżej pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.10.2014 22:58
pyszności taka roladka
wyattearp 30.09.2014 14:31
o jeny jak pysznie wygląda
Mniam 30.09.2014 12:10
Rewelacyjny boczek!
Wiktoria29 30.09.2014 10:07
super przepis
wwwiolka 29.09.2014 21:24
Super przepis.
Kolorowa 29.09.2014 19:56
fajny przepis ;)
Stenka 29.09.2014 19:32
domowa wędlina najlepsza, trochę pracy, ale takiego boczku nie kupi się
Christopher 29.09.2014 19:29
Super boczuś!
noninka77 29.09.2014 19:01
Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak