Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki ze świeżymi truskawkami
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta (musi mieć konsystencję gęstego budyniu). Masę studzimy. Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami. nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni. Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki. Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.