Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tu prezentuję kremówka/napoleonkę z kremem budyniowo-śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny!

Składniki:

Lista składników:

ciasto francuskie 400-450 gramów

Masa:

mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 4 łyżki (czubate)
mąka ziemniaczana 2 łyżki (czubate)
żółtko jajek 4 sztuki
laska wanilii 1 sztuka
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 mililitrów

Dodatkowo:

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym

Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować masę: Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną. Całość energicznie mieszając - zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.)

Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.

Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.
Całość schłodzić w lodówce - minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 26.02.2017 00:26
Dziękuję :)
Edita 25.02.2017 17:47
ale pysznosci
Diana Rusiłowicz 25.02.2017 00:28
Dziękuję :)
ApplePie 24.02.2017 09:50
Skusilabym sie na kawaleczek albo i dwa :) Wyglada zachecajaco
Diana Rusiłowicz 24.02.2017 00:52
Dziękuję :)
ania2610 23.02.2017 19:44
Wspaniała - musi być pyszna! :)
Bernadeta1 23.02.2017 17:39
Pyszności, ale mi narobiłaś smaków
Janina 23.02.2017 16:58
Świetne ciacho;))
benka 23.02.2017 16:38
Wygląda bardzo apetycznie.
Smaczna_B 23.02.2017 15:58
Uwielbiam!Wygląda kusząco!
mysza75 23.02.2017 10:44
jaka dobra kremówka
slodkieniebo 23.02.2017 08:29
Nigdy nie robiłam kremu do napoleonki ze śmietana kremówką :) Chętnie wypróbuje przepis :)
Krystyna32 23.02.2017 08:24
bardzo apetyczne ciasto
ilka01 23.02.2017 08:07
pyszności :)
Ania321 23.02.2017 01:45
zjadłabym z przyjemnością :)
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:04
Mała telepatia ;)
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:03
Dziękuję :)
Patrycja33 23.02.2017 00:27
własnie dzisiaj cały dzien myślałam o tym cieście :-) Musze zrobic bo mam ogromnego smaka!
Edith85 22.02.2017 22:43
Smakowicie wygląda
norweska20 22.02.2017 22:33
uwielbiam to ciasto :)
gusia1000 22.02.2017 22:30
Znakomita słodkość.
Futka 22.02.2017 22:14
Wspaniała i bardzo apetyczna kremówka
Iwusia 22.02.2017 22:02
wspaniały wypiek
halina17 22.02.2017 21:56
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak