Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka
Ciasto dobrze ponakłuwać widelcem.
Piec w temp.200°C przez około 25-30 min.
Podczas pieczenia ciasto będzie się puszyło i rosło,należy przekłuwać widelcem wszystkie nierówności aby upieczony płat był jak najrówniejszy.
Upieczone płaty wystudzić.
Przygotować masę:
W garnku zagotować 1,5 szkl.mleka z cukrem,następnie dodajemy śmietanę kremówkę,cukier waniliowy,dobrze mieszamy i znów zagotowujemy.
W miseczce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną,mąką pszenną i pozostałym mlekiem ( nie może być grudek)
Mieszankę z żółtek wlewamy do zagotowanego mleka,dobrze mieszamy i gotujemy jak budyń do czasu aż zgęstnieje.
Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia ( przykrywamy go szczelnie folią do żywności,folia ma przylegać do budyniu,w ten sposób nie powstanie na nim wysuszona warstwa)
Masło ucieramy na puszysto .
Do utartego masła dodajemy po troszkę budyniu i dokładnie ucieramy na puszystą masę.
Gotową masę wykładamy na 1 płat ciasta francuskiego ( na stronę z nakłuciami)
Przakrywamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
Przygotowujemy masę kremową:
żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
śmietanę kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier następnie rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę i sok z limonki.Dobrze ze sobą łączymy.
Gotową masę wykładamy na masę budyniową,wyrównujemy,przykrywamy płatem ciasta francuskiego ( stroną z nakłuciami do masy,będzie się łatwiej kroić)
Lekko dociskamy płat ciasta żeby się dobrze przykleił do masy,posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do schłodzenia.
Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami( tzw.nóż piłka)
Smacznego :))