Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 1 kostka
śmietana 1/2 kubka
mleko 3/4 litra
masło 1/5 kostki
cukier 160 g
esencja waniliowa 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 2 szt
budyń waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kremówka

CIASTO:Składniki na ciasto (mąka, masło, śmietana) posiekać,zagnieść i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować wyłozyc nim blaszkę, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 o C przez ok.20 min.
KREM:1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz esencją waniliową.
W rondelku zmiksować szklanke mleka i pozostałe składniki - jajka, budyń oraz mąki, wlać masę na gorące mleko i ugotować budyń.
Gorącym kremem przełożyć kruchy placek, przyłożyć drugi i lekko docisnąć. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pycha!

Przepis pochodzi z http://domowe-wypieki.blogspot.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 08.01.2013 14:58
super
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 21.11.2012 23:34
proste i fajne ciasto
Dorian 05.11.2012 07:56
pycha
BeataJ 23.10.2012 22:12
dawno nie robiłam, czas nadrobić straty :)
ilovebake 23.10.2012 20:44
uwielbiam te ciasto
Mati13 23.10.2012 20:42
chciałbym zrobić, ale które to są składniki na ciasto a które na krem? bo wszystko wymieszane
maciek7 23.10.2012 19:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak