Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa pomidorowa z papryką

5.0
(102)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pomysł na banalnie prosty, wegetariański obiad lub lunch. Sprawdźcie przepis na aksamitną, aromatyczną zupę krem z pomidorów i marynowanej papryki. 

Składniki:

pomidory w puszce 1 puszka
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
papryka marynowana Smak 1 słoik
bulion warzywny 1-2 szklanki
oliwa 2 łyżki
mleczko kokosowe 2 łyżki
sól Zu
pieprz
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa pomidorowa z papryką

1. Cebulę i marchew kroimy w kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę i chwilę razem podsmażamy.

3. Następnie wrzucamy odsączoną paprykę marynowaną i również chwilę podsmażamy.

4. Wlewamy pomidory i zagotowujemy. Podlewamy bulionem i gotujemy przez około 10-15 minut.

5. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem.

6. Zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem mleczka kokosowego (opcjonalnie: śmietany 30%). Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupkim pieczywem lub grissini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak