Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa pomidorowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 50 g
szalotka 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
bulion warzywny 1 l
ryż 5 łyżek
koncentrat pomidorowy 190 g
bazylia świeża 1 pęczek
śmietana kremówka 200 ml
tabasco 2-3 krople
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa pomidorowa

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna.
Następnie dodajemy koncentrat, bazylię (1 łyżka, posiekana), mieszamy, zestawiamy z ognia i studzimy.
Zupę blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i tabasco. Ponownie zagrzewamy.
Podajemy z posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 19.10.2016 13:40
Super na jesień :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak