Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ze szczawiu z jajkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 2 pęczki
masło 2 łyżki
ząbek czosnku 2 szt
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
ziemniaki 2-3 szt
bulion warzywny 4 szklanki
jajko 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ze szczawiu z jajkiem

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy wodą, obieramy, odstawiamy na bok. Szczaw myjemy, osuszamy, kroimy w paski.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony szczaw, sok z cytryny i posiekany czosnek i dusimy wszystko około 5 minut. Do przesmażonego szczawiu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 20-25 minut.

Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy i z powrotem zagotowujemy, zupę doprawiamy solą i pieprzem – gotujemy około 10 minut.

Zupę serwujemy gorącą z połówkami jajka na twardo, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 29.05.2016 09:21
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa, szczawiowa jest pyszna, polecam :)
Róża1 27.04.2016 21:05
sama wiosna :-) , już mi ślinka cieknie :-).
Stenka 27.04.2016 19:10
akurat pora na takie dania.jest młody szczew

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak