Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami
1. Pomidory dokładnie myjemy, a następnie nacinamy z obu stron na krzyż. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
2. Przez ten czas drobno kroimy w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory.
3. Pomidory przekładamy do miski z zimną wodą, można dołożyć kilka kostek lodu. Zdejmujemy z nich skórkę, wycinamy twarde zielone zgrubienia i kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dorzucamy pokrojone cebule, czosnek i suszone pomidory, podsmażamy do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
5. Dodajemy pokrojone pomidory, wywar warzywny, garść posiekanej bazylii, łyżeczkę czerwonej czubrycy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy ok. 20minut, na małym gazie.
6. Bagietkę/ bułkę, np. wrocławską, kroimy na nieco grubsze kromki, podpiekamy na patelni grillowej z obu stron do zrumienienia. Można użyć też tostera lub posmarować kromki oliwą i wstawić do piekarnika.
7. Pomidory doprawiamy, jeśli jest taka konieczność, jeszcze raz solą, pieprzem i czubrycą.
8. Całość miksujemy na gładki krem. Krem można przecedzić przez sito, żeby pozbyć się chociażby pestek lub na samym początku wyciąć całe gniazda nasiennie. Myślę, że nie jest to jednak konieczne, o ile skórka może być niebezpieczna i może nam zaszkodzić, o tyle pestki raczej nie przykleją nam się do żołądka:).
9. Grzanki nacieramy dokładnie ząbkiem czosnku.
10. Krem z pomidorów rozlewamy od miseczek, dodajemy łyżkę creme fraiche i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z grzankami czosnkowymi.