Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pietruszki

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pietruszka 600 g
bulion warzywny 1-1,5 litra
gęsta kwaśna świetana 1-2 łyżki
masło
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
jabłko 2 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pietruszki

Obraną pietruszkę i jabłka pokroić w kostkę. Przesmażyć wraz z jabłkami na maśle. Dodać przyprawy i dusić przez kilka minut. Przesmażone pietruszki i jabłka przełożyć do garnka zalać połową bulionu (tak, aby tylko pokrywały składniki) gotować 15-20 minut na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Zupę zmiksować, przełożyć z powrotem do garnka i wlać resztę bulionu (tak, aby krem miał odpowiednią dla nas gęstość). Do miski wlać łyżkę kremu, wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy- chwilę gotując. Doprawić do smaku.


Krem dekorujemy świeżym listkiem pietruszki. Podajemy z grzankami np. czosnkowymi.


*Śmietanę można podawać dopiero po przelaniu kremu w miseczki (łyżeczkę na wierzch kremu). Pomijamy ją wtedy podczas gotowania kremu.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 23.05.2013 09:06
elegancka zupa
Rafał3 22.02.2013 16:18
fajny pomysł
Boska_Agatka 22.02.2013 16:03
świetne
gosia1988 22.02.2013 15:33
apetyczny
IwonaDD 22.02.2013 15:08
wygląda znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak