Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonego bakłażana i dyni z naleśnikowymi szaszłykami
2. Na naleśniki wymieszaj wszystkie składniki oprócz wody gazowanej. Odstaw na 30 minut. Potem dodaj wodę i porządnie wymieszaj. Naleśniki smaż na dużej patelni (powinno wyjść ok. 5 sztuk).
3. Do garnka wlej ok. 2 l wody, dodaj liść laurowy, zagotuj. Z bakłażana ściągnij skórę, pokrój miąższ i wrzuć do garnka. Dynię również pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do garnka. Zupę gotuj ok. 10-15 minut. Wyciągnij liść laurowy a zupę zblenduj na krem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na pesto: do kielicha malaksera wrzuć wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu, zblenduj na gładki krem. Posmakuj i wtedy dopraw solą i pieprzem.
5. Każdy naleśnik posmaruj cienko pesto i zwiń w rulonik, pokrój w 2-3 cm kawałki a te nabij na patyk. Zupę podawaj z kleksem crème fraîche, odrobiną octu balsamicznego, olejem z pestek dyni i naleśnikowym szaszłykiem.