Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraka z ośmiornicą
Buraki i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Buraki wrzucić do garnka z 0,5 litra wody i gotować 15 min, po czym dorzucić do nich ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i posolić, gotować do miękkości.
Jak buraki i ziemniaki będą już prawie miękkie dodać marchew pokrojoną w drobną kostkę, jabłko również w drobną kostkę, liście bazylii i melisy, koperek. Gotować do momentu aż marchew zmięknie. Następnie dolać wino i sos rybny, przyprawić pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 min.
Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i nałożyć na talerz. Kawałki ośmiorniczki podpiec przez chwilkę w opiekaczu bądź piekarniku i włożyć do kremu. Udekorować świeżą bazylią i melisą.