Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niezwykle aromatyczny, gęsty, naszpikowany bombą witamin i innych substancji odżywczych zielony, warzywny krem to świetna propozycja dietetycznego i pełnowartościowego dania obiadowego. Smak kremu idealnie podkręca plaster wędzonego, pachnącego łososia i świeży koperek, które idealnie współgrają.

Składniki:

Składniki:

bób 450 g
zielony groszek 300 g
por 0.5 szt.
rukola 30 g
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
koper 1 pęczek
olej 2 łyżek
ząbki czosnku 3 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta

Bulion warzywny:

cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
por 0.5 szt.
seler 0.5 szt.
olej 2 łyżek
liście laurowe 3 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
woda 1 litr

Dodatkowo:

łosoś wędzony plastry 6 plastrów
posiekany koperek 6 łyżek
jogurt grecki 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

1. Bób przelać zimną wodą i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzić i obrać.


2. Bulion warzywny:
Cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę obrać i razem z porem pokroić w talarki. Seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie dodać przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dalej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie wywar warzywny odcedzić.


3. Por pokroić w talarki, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać zielony groszek, bób, smażyć minutę i zalać odcedzonym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać rukolę, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zmiksować do postaci gładkiego kremu.


4. Krem podawać z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak