Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny). Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku. Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym.

Składniki:

Krem:

jogurt naturalny 400 mililitrów
czekolada biała 200 gramów
bita śmietana w proszku 1 opakowanie

Porada

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany. (**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2 opakowanie "Śnieżki".

Przepis i sposób przygotowania na: Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia (kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)

Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą. Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.

Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.

Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:41
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 19.02.2019 19:40
Wypróbuję przepis : )
Bożena Matuszczyk 15.02.2019 13:00
Fajny przepis na szybki ,pyszny krem. Fajna propozycja z dodatkiem śnieżki -- super.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak