Przepis i sposób przygotowania na: Krem jak Snickers
Kroki postępowania
1 laska wanilii
400 ml mleka skondensowanego
300 g brązowego cukru
Wanilię rozcinamy i zeskrobujemy ziarenka które wraz z mlekiem i cukrem gotujemy, mieszając co jakiś czas ok. 2-3 godzin. Jeśli masa osiągnie kremową konsystencję, jest gotowa.Odstawiamy do przestudzenia.
*Jeśli chcecie, można skorzystać z gotowego mleka skondensowanego (gotowana masa karmelowa,pakowana zazwyczaj w puszkę).
Składniki na krem czekoladowy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
śmietana kremówka ok.250 ml (+/- 50 ml)
Kremówkę podgrzewamy tak aby była bardzo gorąca ale nie wrzała. Gorącą zalewamy połamane kawałki czekolady.
Wszystkie warstwy układamy naprzemiennie w czyste, suche naczynie (słoiczek, szklanka). Krem jest gotowy do spożycia od razu, ale możemy go przechowywać,myślę że do ok.tygodnia- u mnie nie było go już na 2 dzień.