Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z soczewicy ze złocistym lnem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 220 gram
otręby owsiane
jajko 2 sztuka
koperek
pomidory suszone Smak 8 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy ze złocistym lnem

Soczewicę przepłukujemy zimną wodą.

Wlewamy tyle wody, aby sięgała ona około 1,5-2 cm powyżej powierzchni soczewicy.

Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania, dodając pod koniec nieco soli. Po wystudzeniu rozdrabniamy blenderem, ale nie na papkę.

8 łyżek otrębów owsianych zalewamy 5-6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na 3 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

Koperek płuczemy, bardzo drobno siekamy.

Suszone pomidory kroimy w kostkę.

W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, czosnek, suszone pomidory, namoczone otręby, len złocisty oraz koperek.

Dodajemy surowe jajka i wyrabiamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z masy formujemy średniej wielkości kotlety i panierujemy je lekko w suchych otrębach owsianych.

Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak