Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora i ugotowanych jajek
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważając aby się całkowicie nie rozgotował. Następnie wodę odlać a kalafior odsączyć na sicie. Jajka ugotować, opłukać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę. Kalafior po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Do kalafiora dodać ugotowane, pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i koperku (może być suszona), surowe jajko oraz przyprawy i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. (masa musi mieć taką konsystencję, aby kotlety po uformowaniu się nie rozpadały). Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.