Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ryżowe z kurczakiem
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” )
Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy.
Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!