Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet mielony po szwedzku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
cebula
buraki 150 g (pieczone)
żółtko jajek 3
kapary całe Smak 2 łyżki
sok z buraków 100 ml
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej
mąka 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony po szwedzku

Cebulę obieramy i drobno siekamy ,buraczki kroimy w małą kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,buraczki ,żółtka ,sok oraz kapary. Doprawiamy solą i pieprzem ,wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa ,mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 15 min. Tłuszcz na którym kotlety się smażyły oprószamy mąką ,gotujemy kilka minut ,doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki.
Podałem z surówką z młodej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.12.2014 13:17
Fajnie wyglada
ada.la 07.12.2014 07:47
ciekawe danie
Iwusia 06.12.2014 21:56
bardzo smakowicie wygląda :)
Konczi 06.12.2014 20:36
Pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak