Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

purée ziemniaczane 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta
sok z cytryny 3 łyżeczki
cukier 1 szczypta
natka pietruszki 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
olej do smażenia 1/3 szklanki
koperek 5 łyżek
masło 2 łyżek
śmietanka 1/3 szklanki
wywar warzywny 1/2 szklanki
mąka 2 łyżeczki
filet z dorsza 20 dag
boczek 5 dag
tymianek 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym

Kroki postępowania

1
Dorsza rozmrozić i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Ponownie lekko osuszyć.
Krok 1 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
2
Pokroić drobno boczek ( bez skóry , kości i chrząstek).
Zmielić boczek razem z rybą w Malakserze dodając jajko .
Krok 2 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
3
Obraną cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Wymieszać masę ziemniaczano-boczkowo-jajeczną ze smażoną cebulą, szczyptą tymianku, soli , pieprzu , Kucharka , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej .
Uformować małe kotleciki takie jak na burgery.
Krok 3 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
4
Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorącym smażyć kotleciki. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym.
Krok 4 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
5
W garnuszku masło z łyżeczką oleju. Dodać pokrojony koperek i chwile smażyć mieszając . Zasypać mąką i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wywarem warzywnym i śmietanką . Doprawić szczyptą soli , cukru i kilkoma kroplami cytryny ( ok. 1/4 łyżeczki) .Dusić 5 minut.
Krok 5 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
6
Ułożyć kotleciki na sosie i dusić pod przykryciem na małym gazie 5 minut.

* Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.
Krok 6 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto
7
Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta ) i trzeba dodać trochę tłuszczu - słoniny lub chudego boczku.
Krok 7 - Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 29.11.2013 21:07
fajny pomysł
Marta17 29.11.2013 19:02
bardzo lubię rybkę
brioszka 29.11.2013 18:47
fishcake'i! pycha!
babajaga1969 29.11.2013 18:38
podoba mi się ten pomysł na rybę zapieczoną z ziemniakami
Aleksandra/Olcia 29.11.2013 18:30
mniam mniam
SylwiaMagdaSabin 29.11.2013 17:36
szybkie kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak