Przepis i sposób przygotowania na: Kostka truflowo-śmietankowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.20 - 25 min. Odstawić do ostygnięcia.
2.
Budynie wymieszane z mąką ziemniaczaną ugotować w 1/2 l mleka i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę posiekać drobno, a następnie zmiksować z miękkim masłem. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal miksując.
3.
żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem, a kiedy już będzie sztywna, dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.
4.
Z 200 ml wody, cukru i aromatu przygotować poncz,którym nasączyć biszkopt. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę truflową, przykryć herbatnikami. Herbatniki posmarować masa kajmakowa, a na to wyłożyć piankę śmietankową. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!