Przepis i sposób przygotowania na: kostka jabłkowa na kruchym spodzie
Ciastem wylepić dno formy około 17x17 cm, i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Schłodzone ciasto piec około 10-15 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Masa jabłkowa. Mus jabłkowy (użyłam własnej roboty) przetrzeć przez sito jeśli ma jakieś kawałki jabłek, mogą zdarzyć się łuski od ogryzek.
Galaretkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać aż się rozpuści. Można od razu rozpuszczać w gorącej wodzie, ale tak jest trudniej.
Galaretkę wlać do musu, dodać jogurt i gałkę. Wymieszać mikserem, a następnie wlać na kruchy spód do formy.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc do stężenia.
Kroić w kostkę lub inne kształty w zależności od użytego kształtu formy..
Smacznego.