Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny ryż z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 1 sztuka
skórka pomarańczowa 1 łyżka
brązowy cukier 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 garść
suszone śliwki kalifornijskie 6 sztuk
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 25 gram
śmietana 30% 100 mililitrów
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny ryż z jabłkami

Obrane ze skórki jabłko kroję w grubą kostkę. Do jabłka dodaję skórkę pomarańczową, garść pokruszonych orzechów, wszystkie przyprawy, cukier i pokrojone na mniejsze części suszone śliwki. Mieszam aby przyprawy pokryły owoce. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam jabłka z dodatkami i smażę przez chwilę aż poczuję wyraźny zapach przypraw. Dodaję ryż i zalewam śmietanką. Duszę często mieszając aż ryż wchłonie płyn. Podaję od razu po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 18.02.2014 16:54
rewelacja!!!
Niebieska 15.01.2014 11:24
z taką przyprawą jeszcze nie robiłam
arbuzowo 08.12.2013 12:54
bardzo ciekawe połączenie smaków
Rafał10 05.12.2013 16:52
jest smacznie :)
Konczi 04.12.2013 22:47
moje smaki
Pyszota 04.12.2013 22:31
zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak