Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne witrażyki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
miód prawdziwy 12 dag
masło 8 dag
śmietana 30% 100 ml
cukier puder 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkwo

landrynki 25-30 dag
Do posypania:
lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne witrażyki

Kroki postępowania

1
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści.
Krok 1 - Korzenne witrażyki  foto
2
Wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić.
Krok 2 - Korzenne witrażyki  foto
3
Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - Korzenne witrażyki  foto
4
Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Korzenne witrażyki  foto
5
Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.

W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.
Krok 5 - Korzenne witrażyki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak