Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne muffinki z płatkami jaglanymi i gruszkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki suche

mąka pszenna 1 szklanka
platki 1/2 szklanka
cukier trzcinowy 1/2 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczka

Składniki mokre

jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 1/2 szklanka
olej rzepakowy 1/3

Dodatkowo

gruszki 2 sztuka
płatki migdałowe 2 łyżka

Porada

* w przepisie należy użyć płatków jaglanych błyskawicznych * szklanka o poj. 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne muffinki z płatkami jaglanymi i gruszkami

Mąkę z proszkiem i przyprawami przesiać. Dodać płatki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia się składników. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch muffin posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka). Piec przez ok. 23-25 minut do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 07.11.2014 08:16
Pyszności :)
Kejti 29.10.2014 08:42
Zjawiskowe,chętnie skosztuję :-)
caralajna 28.10.2014 18:12
śliczne zdjęcie i to co na nim jest :) nabrałam ochoty
Ola1young 28.10.2014 15:02
nie jadłam takich , na pewno są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak