Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto
Nasiona kardamonu tłuczemy w moździerzu. Skórę z cytryny wcześniej wyparzamy. Syrop z granatu można zastąpić syropem z agawy. Cukier trzcinowy najlepszy jest ten dark muscovado, zaś orzechy jakie lubimy, ja dodaję pistacje i migdały.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę o długości ok. 17 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Do garnuszka wlać zaparzoną kawę, dodać cynamon, kardamon, skórkę, miód, syrop, cukier i masło. Zagotować, następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Ubić jajka, dodać je do garnka razem z sezamem i orzechami, imbirem kandyzowanym oraz mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać do foremki, wstawić do piekarnika. Pieczemy 40-60 minut. Pyszne dnia następnego z powidłami śliwkowymi i posypane cynamonem.