Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam ten świąteczny czas gdy w domu unosi się zapach przypraw i pomarańczy nabitych goździkami. Mogę wtedy wyjąć mój słoik domowych powideł, zrobić herbatę cynamonową i zajadać pyszne ciasto na przemian z mandarynkami.

Składniki:

zaparzona mocna kawa 300 mililitrów
kardamon ziarna 8 sztuk
Imbir kandyzowany 40 gramów
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
starta skórka z cytryny 1 sztuka
miód 2 łyżki
sezam 2 łyżki
syrop z granatów 2 łyżki
cukier trzcinowy 125 gramów
masło 75 gramów
jajko 2 sztuki
orzechy posiekane 100 gramów
mąka pszenna 225 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto

Nasiona kardamonu tłuczemy w moździerzu. Skórę z cytryny wcześniej wyparzamy. Syrop z granatu można zastąpić syropem z agawy. Cukier trzcinowy najlepszy jest ten dark muscovado, zaś orzechy jakie lubimy, ja dodaję pistacje i migdały.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę o długości ok. 17 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Do garnuszka wlać zaparzoną kawę, dodać cynamon, kardamon, skórkę, miód, syrop, cukier i masło. Zagotować, następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Ubić jajka, dodać je do garnka razem z sezamem i orzechami, imbirem kandyzowanym oraz mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać do foremki, wstawić do piekarnika. Pieczemy 40-60 minut. Pyszne dnia następnego z powidłami śliwkowymi i posypane cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak