Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z mięsem mielonym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kopytka

ziemniaki 900 g
mąka pszenna 300 g

Sos

cebula 1 duża
olej rzepakowy 3 łyżki
mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 g
pieczarki 150 g
bulion wołowy 600 g
mąka 1 łyżka (pełna)
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z mięsem mielonym

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 27.05.2017 11:05
smaczna propozycja - uwielbiam kopytka
olkaaa 12.10.2016 09:57
fajny przepis
anka1988 11.10.2016 15:07
kopytka jadłam tylko na słodko,w wersji wytrawnej tez musza smakowac wybornie
Aleksandra/Olcia 11.10.2016 13:31
uwielbiam kopytka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak