Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z mięsem mielonym
Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ulubioną surówką.