Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę.
W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w piórka, szalotki.
Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka minut.
Kapusta:
Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod przykryciem.
Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min.
Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.