Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo.

Składniki:

Kopytka:

ziemniaki 500 gramów
mąka 200 gramów
jajko 1 sztuka
szalotka 4 sztuki
olej rzepakowy 4 łyżki

Kapusta:

kapusta biała 0.5 główki
marchew 1 sztuka
masło 1 łyżka
bulion warzywny 100 mililitrów
mąka 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 szczypta
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Kopytka:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę.

W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w piórka, szalotki.
Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka minut.

Kapusta:

Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod przykryciem.
Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min.
Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak