Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka gryczano- ziemniaczane
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ze szczyptą cukru. Cukier sprawia że cebula się nie przypala .Wystudzić.
Kaszę ugotować.
Ziemniaki ugotować, po odlaniu wody zemleć w maszynce razem z cebulką i kaszą.
Masę przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, sól i pieprz do smaku.
Zarobić ciasto, gdy trzeba podsypać troszkę mąką, uformować wałek i kroić kopytka.
Ugotować je w wodzie lekko osolonej z dodatkiem oleju. Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
Osączyć i podać z sosem pieczeniowym . Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkóweczki.
Przepis mam od mojej serdecznej koleżanki Bożeny prowadzącej profil na Naszej Klasie i na stronie Przyślij Przepis ,,Przepisy Bożeny’’.
PORADA:
Zanim zmielimy produkty, należy je wystudzić, gdyż od gorącej masy stępią się nożyki.
Podobnie bardzo szybko tępią się nożyki, gdy zmielimy produkty nie do końca rozmrożone np. filety rybne.