Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka gryczano- ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
kasza gryczana 1 torebka
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mąka pszenna 1/4 masy
sól do smaku
cukier 1 szczypta
sos do pieczeni (ciemny) 1 torebka
kawa rozpuszczalna 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka gryczano- ziemniaczane

Przygotować sos pieczeniowy ciemny, domowy lub z torebki, jeżeli z torebki, to doprawiam go szczyptą kawy rozpuszczalnej i dodaję 1 łyżeczkę słodkiej smietanki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ze szczyptą cukru. Cukier sprawia że cebula się nie przypala .Wystudzić.
Kaszę ugotować.
Ziemniaki ugotować, po odlaniu wody zemleć w maszynce razem z cebulką i kaszą.
Masę przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, sól i pieprz do smaku.
Zarobić ciasto, gdy trzeba podsypać troszkę mąką, uformować wałek i kroić kopytka.
Ugotować je w wodzie lekko osolonej z dodatkiem oleju. Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
Osączyć i podać z sosem pieczeniowym . Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkóweczki.
Przepis mam od mojej serdecznej koleżanki Bożeny prowadzącej profil na Naszej Klasie i na stronie Przyślij Przepis ,,Przepisy Bożeny’’.
PORADA:
Zanim zmielimy produkty, należy je wystudzić, gdyż od gorącej masy stępią się nożyki.
Podobnie bardzo szybko tępią się nożyki, gdy zmielimy produkty nie do końca rozmrożone np. filety rybne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.03.2014 00:21
Dobre jedzenie.
Przepisy Joanny 01.03.2014 12:27
Kopytka bez sosu smakują srednio, ale w połączeniu z sosem pieczeniowym i karkóweczką to już było bardzo smacznie
Stenka 01.03.2014 08:37
ciekawy przepis
ben-ka 24.02.2014 14:08
Ciekawe.....takich jeszcze nie jadłam.
Przepisy Joanny 21.02.2014 22:40
najlepiej smakują z sosem pieczeniowym ciemnym:)
Zdzisław 21.02.2014 22:38
chętnie zjem takie kopytka
adelajda 20.02.2014 12:42
dobre kopytka :)
ada.la 20.02.2014 11:43
takich to jeszcze nie robiłam
Monika-twin 20.02.2014 11:40
fajne kopytka
Janina 20.02.2014 11:09
Smaczne i zdrowe kopytka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak