Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka bezglutenowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 300 g
mąka ziemniaczana 90 g
żółtko jajek 1
sól szczypta

Porada

Podajemy polane tłuszczem z cebulką, posypane cukrem lub wg. uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka bezglutenowe

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wodę odlewamy, a ziemniaki chwilę odparowujemy. Następnie ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestudzenia.

Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko i zagniatamy gładkie ciasto ręcznie lub w malakserze. Gdy ciasto nie będzie chciało się formować dosypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok. 1 min od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dont eat me 25.02.2023 13:40
Dałam trochę mniej mąki, 60g bo trochę za dużo mi się wydawało ale i tak wyszły okropne kluchy. Nie polecam tego przepisu no chyba że lubicie kluchy których nie da się pogryźć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak