Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
jajko 4 szt
cukier puder 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyzki
wiórki kokosowe 4 łyżki
kremówka 200 ml
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier drobny 2 łyżki
czekolada gorzka 3 kostki
wiśnie bez pestek 2 szkl
kisiel wiśniowy 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta inaczej

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową. Po żółtkach dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
Do większej dodajemy kakao, do mniejszej kokos.
Pieczemy dwa biszkopty. Temp pieczenia 175 st C- do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopty studzimy.
W ciemnym biszkopcie z pomocą łyżeczki wygrzebujemy wierch, tak żeby powstał rant i cienkie dno (jak spód na tartę)
Wyskubane ciasto miksujemy mikserem na drobne okruszki, lub rwiemy w palcach.

Wiśnie( mogą być z kompotu) zagotować z odrobiną wody lub kompotu, do gotujących dodajemy rozmącony w małej ilości wody kisiel.
Gotujemy do zagęszczenia.
Lekko przestudzone wiśnie przekładamy na ciemny spód.
Przykrywamy warstwą kokosową.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie odciskamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu do śmietany i z cukrem.
Dodajemy też startą czekoladę.
Kiedy śmietana jest sztywna łączymy ją z żelatyną.


Ubitą kremówkę przekładamy na warstwę kokosową i formujemy kopczyk.
Na koniec warstwę śmietanową szczelnie obsypujemy okruszkami ciasta ciemnego.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.02.2014 17:58
Rewelacyjne musi być!
monisia1977 12.02.2014 12:54
super ciacho
patryska76 12.02.2014 11:29
MMm, pycha ;-)
pawel123 12.02.2014 11:16
pyszności mniam
slonko888 12.02.2014 11:10
robie podobny :) wazne ze bez pudełka i chemii
agnieszka214 12.02.2014 10:45
apetyczny kęsek
Milka100 12.02.2014 10:26
ale tu apetycznie
dada 12.02.2014 10:23
ciasto pychotka :-)
kasiaw 12.02.2014 10:13
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak