Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
mus z ugotowanych jabłek z cuk
cukier wanilinowy 1 op
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami

Kroki postępowania

1
1. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy je na kwadraciki. W zależności, jakie chcemy uzyskać ciastka można je podzielić na 6 lub np. na 15 kwadracików.
2. Na środek każdego kwadracika kładziemy farsz, posypujemy cukrem wanilinowym.
Krok 1 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto
2
3. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wszystkie cztery boki kwadracików. Bierzemy teraz każdy róg ciasta i łączymy je razem po środku.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Krok 2 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto
3
5. Tak przygotowane kopertki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy całość z wierzchu jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Krok 3 - Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 26.01.2014 00:34
Uwielbiam ciasto francuskie, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak