Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura truskawkowa z rumem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Inna wersja konfitury truskawkowej, troszkę wzmocniona.

Składniki:

Składniki:

truskawki świeże 1 kilogram
cukier 2 kilogramy
rum 100 mililitrów
sok z cytryny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura truskawkowa z rumem

Truskawki pozbawiłem ogonków, opłukałem w rumie. Ułożyłem na sicie. Zagotowałem gęsty syrop, na wrzący wrzuciłem truskawki, gotowałem na silnym ogniu 5 minut, zestawiłem, zebrałem szumowiny, po 10 minutach jeszcze raz zagotowałem, odstawiłem, ponownie zagotowałem, ponownie zebrałem szumowiny i odstawiłem do następnego dnia.
Zanim ostygną, trzeba potrząsać rondlem, dzięki temu truskawki wypełnią się sokiem.
Na drugi dzień przełożyłem truskawki na talerz, sok przecedziłem przez płótno. Zagotowałem sok, włożyłem truskawki, wlałem rum (sporo), gdy zakipiały powinny być przejrzyste, a syrop w miarę gęsty. Jeśli ktoś nie lubi tak bardzo słodkiej konfitury, to można dodać sok z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak