Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot zimowy z pigwą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko kwaśne 1 duże
pigwa 1 duża
pomarańcza 2 szt
cytryna 1 szt
cukier 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot zimowy z pigwą

Jabłko i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier i gotować 5 minut.

Pomarańcze umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Cytrynę umyć, wycisnąć sok.

Gdy przestygnie, wlać sok z cytryny. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Następnie przelać kompot przez gęste sito (owoce można zjeść, zwłaszcza pigwa dobrze smakuje), wlać do dzbanka lub szklaneczek i podawać.

Można cukier zastąpić miodem. Wtedy posłodzić dopiero gdy napój wystygnie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 26.01.2015 21:09
świetny przepis
ben-ka 26.01.2015 08:13
Lubię kompociki, sama też często gotuję:)
Alex_M 26.01.2015 07:52
już lecę nastawiam wielki gar :D
Beatris 25.01.2015 21:30
Ja też mam ochotę na taki kompocik:)
gosia1988 25.01.2015 20:10
ale bym się takiego napiła
eliza135 25.01.2015 18:06
napewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak