Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto na zimno
białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao.
Masę przelać do wyłożonej dużej blachy papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach około 30 minut- do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt wystudzić.
Galaretka:
przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Schłodzić.
Krem:
Odlać 1/2 szklanki mleka- rozprowadzić w nim budyń z cukrem. Resztę mleka zagotować. Dodać budyń i całość mieszając zagotować. Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krem rozłożyć na biszkopcie. Ułożyć wiśnie i wlać tężejącą galaretkę.
Schłodzić w lodówce.
Śmietana:
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej tyle zimnej wody, żeby ją przykryła i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Miseczkę umieścić nad kąpielą wodną i rozpuścić żelatynę.
Śmietanę ubić mikserem, na końcu dodać żelatynę. Śmietanę wylać na stężałą galaretkę. Całość schłodzić.