Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołaczyki z serem i rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg
jajko 4 szt.
cukier 20 dag
olej 4 łyżki
mleko 250 ml.
twaróg 35 dag
rodzynki 3-4 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
cukier 2 łyżki
masło do posmarowania blachy
mąka pszenna do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: kołaczyki z serem i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.Dodać cukier.Wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać do mąki pszennej.Wymieszać.Dodać olej i jajka.Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki.Przykryć czystą ściereczką.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm.Wyciąć kółka.Przełożyć placuszki na posmarowaną masłem blachę.Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - kołaczyki z serem i rodzynkami foto
2
Ser przepuścić przez maszynkę.Dodać żółtko i cukier(2 łyżki).Utrzeć.Dodać rodzynki.Wymieszać.W wyrośniętym cieście zrobić na środku wgłębienie.Położyć masę serową.
Krok 2 - kołaczyki z serem i rodzynkami foto
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 *C na złoty kolor.
Krok 3 - kołaczyki z serem i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 16.09.2013 14:47
Tak ,ciasto ma luźną konsystencję(takie ma być). Jeśli chodzi o drożdże to dokładnie potrzeba użyć 5 dag.Ja zawsze robię wg. tych proporcji i kołaczyki wychodzą w 100% :)
pasta 07.09.2013 21:42
ciasto jest bardzo luźne, trzeba użyć dużo więcej mąki, ponieważ nie podano ilości drożdży, ja spróbowałam z 50 g, NIE UDANY PRZEPIS.
pasta 03.09.2013 13:31
ile drożdży?
teresa18 31.01.2013 20:53
do porannej kawki doskonałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak