Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową (wegański)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową (wegański)  - deser dla wegan. Prosty deser ze śmietanki kokosowej ze słomką ptysiową i prażonymi wiórkami kokosowymi.

Składniki:

deser dla wegan - 2 porcje:

mleko kokosowe pełnotłuste 1 puszka
cukier 2-3 łyżki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki

Dodatkowo

słomka ptysiowa kilka sztuk

Porada

2 porcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową (wegański)

Przygotować bitą śmietanę.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
W szklankach/pucharkach warstwowo i kolejno układać: słomkę ptysiową (przełamaną na pół), bitą śmietanę i ponownie słomkę.
Całość opcjonalnie posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
Deser spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 22.06.2017 11:04
Dziękuję :)
gusia1000 22.06.2017 10:17
Pyszny deser.
Patrycja33 22.06.2017 10:07
pyszniutki deser:)
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 08:58
słodko ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak