Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe naleśniki
KROK 1. Twaróg kruszymy i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego kokosowy serek homogenizowany, śmietankę, wiórki kokosowe oraz cukier (lub ksylitol). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli farsz wydaje się zbyt gęsty, to dodajmy do niego więcej śmietanki kremówki.
KROK 2. Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy i odlewamy szklankę. Wlewamy je do rondelka wraz z mlekiem i olejem kokosowym, delikatnie podgrzewamy, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz ostudzoną zawartość rondelka. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Porcje masy wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Przed podaniem podsmażmy je delikatnie na oleju kokosowym. Pysznie smakują polane syropem klonowym i posypane wiórkami kokosowymi.