Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe jaglanki
Herbatniki umieszczamy w foliowym woreczku i rozgniatamy dokładnie wałkiem do ciasta. Możemy je też zmiksować blenderem.
Śmietanę podgrzewamy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy dokładnie do chwili jej rozpuszczenia. Odkładamy do ostudzenia.
Do kaszy dodajemy płynną śmietanę z czekoladą i miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę- najlepiej to robić partiami.
Do zmiksowanej kaszy dodajemy ser mascarpone, zmiksowane herbatniki i około 5 dag wiórków kokosowych.
Masę mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli chcecie, możecie dodać do masy np. trochę cukru pudru lub syropu z agawy.
Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie trufle i panierujemy je w wiórkach kokosowych.