Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 35 dag
masło 20 dag
cukier puder 12 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 szklanka

Kokosowa beza;

białko 3 sztuki
wiórki kokosowe 1 szklanka
sól szczypta
cukier puder 100 g

Krem kakaowy

śmietana kremówka 330 ml
serka mascarpone 25 dag
cukier puder 3 łyżki
kakao 2 łyzki
wiórki kokosowe do posypania

Porada

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm,
Krok 1 - Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym foto
2
2. Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec zmiksować z cukrem pudrem, wsypać wiórka i wymieszać szpatułką ręcznie, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.
Krok 2 - Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym foto
3
na cieście rozsmarować powidła
Krok 3 - Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym foto
4
3. Wyłożyć bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia
Krok 4 - Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym foto
5
4. Krem kakaowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia.
Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub karmelizowanymi wiórkami kokosowymi.Życzę słodkich wypieków!
Krok 5 - Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 12.04.2017 10:46
Mega apetyczne ciacho!
Wacław 12.04.2017 09:36
Doskonale ciasto na 5 :-)
Franciszek 12.04.2017 00:13
pyszne do kawy
agnieszka214 11.04.2017 21:37
Pycha ciasto
KORAL 11.04.2017 21:33
Pyszne ciasto :)
ada.la 11.04.2017 21:09
pyszności
Stenka 11.04.2017 20:57
smaczne ciasto
benka 11.04.2017 19:50
Smaczne i pięknie się prezentuje.
dodi 11.04.2017 18:29
apetycznie wyglada
cukiereczek 11.04.2017 18:05
REWELACYJNE CIASTO
Wiktoria29 11.04.2017 16:03
świetne ciacho
bietka 11.04.2017 16:02
smaczne ciacho :)
jan_mag 11.04.2017 14:26
Chętnie zjem kawałek
slodkieniebo 11.04.2017 13:04
Ciasto wygląda wspaniale ! Muszę przygotować je w najbliższym czasie ! :)
Konczi 11.04.2017 13:00
Fantastyczny wypiek - pyszna kompozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak