Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
patison 1/2 kg
Musztarda stołowa Prymat 8 łyżeczek
Musztarda sarepska Prymat 10 łyżeczek
jajko
mąka 3 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna
cebula
kiełbasa 300 g
tymianek
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką

Ziemniaki i patison obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę, musztardy, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
Kiełbaskę i cebulkę kroimy w kostkę i smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Usmażone łączymy razem, przyprawiamy tymiankiem i pieprzem kolorowym, mieszamy.
Ciasto musztardowo-patisonowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie, zlepiamy jak pierogi i formujemy kule.
Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy np. z sosem czosnkowym lub/i usmażoną kiełbasą.

Z podanych składników wychodzi około 35 knedli

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.10.2016 21:42
ciekawy przepis
msmariusz 05.10.2015 23:32
smakowite te knedle
czekoladka_m 03.12.2012 20:20
rewelacyjne!!
elaa 22.08.2012 15:51
ciekawe nadzienie
Paweł10 10.08.2012 23:10
swietny pomysl na knedle ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak