Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski żelaźniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
mąka 2 szklanki około
jajko 1 sztuka
wędzony boczek 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
olej 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kluski żelaźniaczki

1.
Surowe ziemniaki zetrzeć, jeżeli jest nadmiar soku to odlać. Dodać jajko i mąkę. Ilości mąki dokładnie określić nie można, zależy to od gatunku i wodnistości ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę. Wrzucać maleńkimi porcjami na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut. Wykładać cedzakiem do dużej miski.
2.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i boczek. Zrumienić. Dodać do klusek i delikatnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 23.01.2014 11:25
mniam pycha
sasanka 22.01.2014 23:18
Fajnie wygląda ta cebulka na kluseczkach :) świetny dodatek do gulaszu i sosów :)
krystyna330 22.01.2014 21:28
bardzo fajny przepis
Marlenka.S 22.01.2014 21:13
świetne jeszcze takich nie robiłam, do wypróbowania przepis
Milka100 22.01.2014 20:53
aż apetytu nabrałam na te kluchy
Grazyna0211 22.01.2014 20:45
uwielbiam takie kluski
treonina 22.01.2014 20:38
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak