Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z tartych ziemniaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z tartych ziemniaków

Ziemniaki obrać. 1/4 ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę. 3/4 ziemniaków zetrzeć na tartce o najmniejszych oczkach. Do osobnej miseczki dokładnie odcisnąć przez gazę sok. Odciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Poczekać chwilę, aż odciśnięty sok się ustoi po czym odlać wodę a zebraną na dnie miseczki skrobię dodać do ziemniaków. Dokładnie zagnieść z jajkiem, mąką i majerankiem. Uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Podawać z masłem lub skwarkami i cebulką. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:28
Lubię i robię.
Wacław 25.08.2015 12:33
lubimy takie kluski :-)
Habibi 25.08.2015 09:27
Moje ukochane kluski i wspomnienie dzieciństwa :)
jagoda5913 24.08.2015 23:25
takich jeszcze nie jadłam ,pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak