Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z boczniakami w śmietanie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3

Składniki:

Kluski:

ziemniaki 500 gramów
jabłko 1 sztuka
ząbki czosnku 4 sztuki
mąka ziemniaczana 350 gramów

Sos:

boczniaki 250 gramów
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
ząbki czosnku 4 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 400 mililitrów
śmietana 18% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z boczniakami w śmietanie

Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy.

Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu.
Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek.
Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak