Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Żeberka wołowe z sałatką colesław, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(58)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Aromatyczne żeberka, podane z domowej roboty surówką Colesław to poezja na talerzu! Jeśli zastanawiacie się nad tym, co przygotować dziś na obiad - oto odpowiedź! Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

Składniki:

ugotowanych w rosole żeber wołowych 250 g
rosół wołowy 1 litr

Marynata:

Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
ketchup 3 łyżki
sos Warcester 2 łyżki
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat do smaku

Sałatka:

kapusta biała 1/6 sztuki
kapusta czerwona 1/6 sztuki
cebula 1/2 sztuki
marchewka 1 sztuka
rzodkiewki 3 sztuki
jabłko 1 sztuka

Sos do sałatki:

majonez light 2 łyżki
gęsty jogurt naturalny 3 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
sok z połowy cytryny
Pieprz ognisty mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Do dekoracji:

świeża natka pietruszki

Porada

Mięso możemy również piec przez całą noc w temperaturze 85 stopni. Mięso będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Żeberka wołowe z sałatką colesław, odc. 13

  • Sposób przygotowania:

 

  • Białą i czerwoną kapustę siekamy na małe kawałeczki, a następnie wrzucamy warzywa do miski. Na grubych oczkach ścieramy na tarce nad miską marchewkę, rzodkiewki i jabłko, po czym całość mieszamy. Siekamy cebulę i dodajemy ją do reszty składników.

 

  • Do drugiej miski wrzucamy majonez light i jogurt naturalny. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do reszty składników. Robimy z dłoni „łódeczkę”, a następnie wyciskamy nad miską sok z cytryny, po czym całość mieszamy. Sos doprawiamy pieprzem ognistym – łączymy składnik. Dosalamy sos i wlewamy go do warzyw, a następnie całość mieszamy. Miskę z sałatką przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w lodówce.

 

  • Do kolejnej miski wlewamy olej, a następnie dodajemy musztardę rosyjską, całość energicznie mieszamy, po czym dorzucamy ketchup i sos warcester, dodajemy przyprawę do wołowiny i łączymy składniki. Na dno brytfanki nalewamy odrobinę rosołu by mięso nam nie przywarło do dna naczynia. Wkładamy żebro, które następnie polewamy marynatą. Brytfankę przykrywamy pokrywką i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 – 40 minut.

 

  • Sposób podania:

 

Do miseczki nakładamy sałatkę, którą dekorujemy świeżą natką pietruszki. Obok naczynia układamy mięso i polewamy je sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak