Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z majerankiem i ziołami prowansalskimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1-1/5 kg
mąka ziemniaczana
sól do smaku
pieprz
olej
natka pietruszki
majeranek
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z majerankiem i ziołami prowansalskimi

Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzić jeszcze ciepłe ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę.
Włożyć do miski, wyrównać masę, podzielić na 4 części i tą 1/4 część wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną.
Doprawić solą i pieprzem, oraz majerankiem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wszystko wymieszać, aby składniki nam się połączyły.
Z gotowej masy zrobić kuleczki delikatnie palcem zrobić dołek.
Można dodatkowo delikatnie mąką posypać nasze kluski zanim je ugotujemy.
W garnku zagotować wodę, osolić.
Na gotującą się wodę wrzucać kluski. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować na niewielkim ogniu.
Gdy zaczną wypływać na powierzchnię jeszcze chwilkę podgotować. Odcedzić i przełożyć do miski (kluski można przelać oliwą aby nam się nie posklejały).
Kluseczki okrasić usmażoną cebulką lub podać z wybranym sosem ewentualnie posypać natką pietruszki.
Smacznego))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2015 19:07
chętnie takie wypróbuję
Ola1young 07.04.2015 15:26
lubie takie kluski
w mojej kuchni 07.04.2015 13:57
takie jedzonko uwielbiam..
jagoda5913 07.04.2015 11:54
Super ,z ziołami jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak