Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie XXL z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana
jajko 1
pieczarki 1/2 kg
cebula 1/2
sól
Sól czosnkowa jodowana Prymat
papryka mielona
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie XXL z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy się ugotują i przestygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę.
Krok 1 - Kluski śląskie XXL z pieczarkami foto
2
Uklepujemy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części.
Czwartą część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę,dokładamy wyciągniętą część,dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Kluski śląskie XXL z pieczarkami foto
3
Robimy duże kule,spłaszczamy,robimy dołek.
Gotujemy kluski w osolonej wodzie.
Gdy wypłyną gotujemy jeszcze ok.5-6 minut.
Wyciągamy,dobrze odsączamy z wody i kładziemy dziurką do góry.
Krok 3 - Kluski śląskie XXL z pieczarkami foto
4
pieczarki myjemy,ścieramy na tarce na dużych oczkach,wsypujemy przyprawy,mieszamy.
Smażymy na oleju w garnku.
Krok 4 - Kluski śląskie XXL z pieczarkami foto
5
Sosem polewamy kluski.
Krok 5 - Kluski śląskie XXL z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 31.10.2013 17:55
lubię wszystko co jest duże
Aleksandra/Olcia 03.07.2013 19:28
faktycznie ogromne,ja lubi emalutkie,takie jak włoski orzech ale nie zawsze mam czas na takie małe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak